Skattefrie gaver

Har du husket å benytte deg av skattefrie gaver?

Du har kanskje hørt om skattefrie gaver, men visste du at alle arbeidstakere kan motta skattefrie gaver. I praksis betyr dette at du kan motta gaver opp til kr 5 000 fra arbeidsgiver uten å betale en krone i skatt!

 

Hva er skattefrie gaver?

I utgangspunktet anses alle gaver i ansettelsesforholdet som skattepliktige. Det finnes derimot en ordning som gjør at ansatte kan motta gaver skattefritt i arbeidsforholdet for inntil kr 5 000 per inntektsår. Gaver under denne ordningen kan ikke gis som penger, men må være i form av en gjenstand eller naturalytelse. Refusjon av ansattes kjøp kan også håndteres inn under denne ordningen, men det forutsetter fremleggelse av dokumentasjon at refusjonen kan avregnes mot de nye gavereglene. Det er også skattefritt dersom en ansatt får kontanter for innkjøp av en gave og i ettertid leverer kvittering til arbeidsgiver. Gavekort som kan løses inn i kontanter faller derimot utenfor denne ordningen.

 

Ordningen for skattefrie gaver kan kombineres med personalrabatter

En arbeidsgiver kan gi en ansatt fordel ved personalrabatter. Personalrabatter på varer og tjenester som bedriften selv produserer kan gis for inntil kr 8 000 per år. Regelen om personalrabatter kan kombineres med ordningen om skattefrie gaver, noe som i praksis betyr at som en ansatt har du en skattefri ramme for gaver på kr 13 000. Arbeidsgiver må imidlertid føre individuelle løpende oversikter over skattepliktige naturalytelser for å være i stand til å rapportere de skattepliktige fordelene når enkelte arbeidstaker kommer over grensen på kr 5 000.

 

Hvilke muligheter kan det gi deg?

Hvilke naturalytelser går innenfor fribeløpet på kr 5 000? Det kan være naturytelser som blant annet:

  • Skattepliktige gaver fra tredjeparter (forretningsforbindelser)
  • Personalrabatter utover fribeløpet på kr 8 000
  • Elektronisk kommunikasjonstjeneste (fri telefon)
  • Elektronisk kommunikasjonstjeneste – innholdstjenester utover kr 1 000
  • Ansattes fordel av fri bil, fri bolig og rentefordel
  • Abonnement på treningssenter
  • Kollektivkort på buss/tog el.
  • Den årlige julegaven

 

Hvem andre kan dra nytte av disse godene?

Ordningen gjelder også for styremedlemmer. For styremedlemmer i en konsernstruktur åpner det seg muligheter for å motta skattefrie gaver til en forholdsvis stor sum. Et styremedlem kan motta skattefri gave på inntil kr 5 000 fra hvert selskap personen har verv i. I praksis betyr dette at maksimalt gavebeløp avhenger av antall verv et styremedlem har.

 

Hvorfor er det gunstig å benytte seg av denne ordningen?

Som arbeidsgiver er det gunstig å benytte seg av denne ordningen ettersom det ikke beregnes arbeidsgiveravgift på naturalytelser. Gavene er ikke oppgavepliktig eller trekkpliktig og ordningen er fritatt for feriepenger. I bunn og grunn så tjener både arbeidsgiver og arbeidstaker på å benytte seg av denne ordningen.

 

Verdsettelse

Skattepliktige gaver skal i hovedsakelig verdsettes til hva det ville ha kostet mottakeren å kjøpe gaven eller tjenesten. Dersom det er vanskelig å finne en riktig pris, er det mulig å fastsette pris ved bruk av skjønn.

 

Trenger du hjelp?

Ta kontakt med din kontaktperson i Headwind Økonomi AS eller legge inn en henvendelse nederst på siden under «Kontakt oss».

Likte du denne artikkelen. Les flere nyttige blogginnlegg her! 

Menu
Snakk med en ekspert Chat Icon
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter